Харчування в ЗДО: про що мають знати батьки

ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ– ЧИ НЕ НАЙГОЛОВНІШЕ ПИТАННЯ, ЯКЕ ЦІКАВИТЬ БАТЬКІВ, КОЛИ ВОНИ ВПЕРШЕ ПРИВОДЯТЬ СВОЄ ЧАДО ДО ДИТЯЧОГО САДКА.

ДЕРЖАВНІ ВИМОГИ ДО ХАРЧУВАННЯ В ЗДО
Норми харчування дітей у ЗДО регулюються спільним наказом Міносвіти та МОЗу«Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»
Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути таким: сніданок - 25%, обід - 35%, підвечірок і вечеря - по 20%. Нижче наводимо «кулінарний орієнтир» з вище згаданого документу:
Орієнтовний об`єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп (у грамах):
Так, «забороняється замовляти, приймати та використовувати у дошкільному навчальному закладі м`ясо та яйця водоплавної птиці, м`ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м`ясні обрізки, субпродукти, а також жирну свинину, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо).
В закладах дошкільної освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.
Заборонено також Сардельки, сосиски, варені ковбаси. забороняється приймати продукти недоброякісні або сумнівної якості із закінченим терміном придатності або на межі його закінчення».
Також згідно чинних вимог, «меню-розклад в ЗДО складається окремо для двох вікових груп - дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років відповідно до затверджених норм харчування.
В меню-розкладі «зазначається кількість порцій для дітей до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років та дітей, на яких поширюються пільги.
Кількість продуктів (вага брутто), що використовуються, записується у меню-розкладі у вигляді дробу: у чисельнику - на одну дитину, у знаменнику - на всіх дітей.
Обов`язково указується повна назва страв та їх теоретичний вихід для кожної вікової групи.

/Files/images/novosti/2019/DSC_8922.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 425